Malülen Emeklilik şartları nelerdir? Nasıl malülen emekli olunur? Hangi hastalıklar malülen emeklilik kapsamındadır? tüm bu soruların cevapları ve detaylar haberimizde...
İşverenin veya sigortalının talebi üzerine kurumca (SGK) yetkililendirilen hastanelerden usülüne uygun olarak alınan raporda çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Malulen Emeklilik İçin Prim Şartı
En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük,yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir. (Bakınız: 5510 Sayılı Kanun: Madde 26)
Bakıma Muhtaç Malul Kavramı Nedir?
Malulen emeklilik yönetmeliğinin 12 Maddesi bakıma muhtaç özürlü kavramını ve hastalık listesini şu şekilde sıralamıştır.
• a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalıklar.
• b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
• c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
• ç) İki elin kaybı.
• d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
• e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
• f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.
• g) Solunum yetmezliği nedeniyle yardımcı solunum cihazlarının sürekli kullanılması.
• ğ) Giyinme, beslenme, fonksiyonel mobilite, bağırsak ve mesane bakımı, kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçları gibi günlük yaşam aktivitelerinin sağlanamaması.
• h) Yukarıda tespit edilen hastalıklar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalıklar.
MALÜLEN EMEKLİLİK ŞARTLARI:
1- Malulen emekli olmak için maluliyetin (sakatlık yüzdesinin) ilk sigortalılık tarihinden sonra %60 (yüzde 60) olması,
2- 10 Yıl sigortalılık süresi 1800 gün prim günü,
3- Kişi bakıma muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 günle emekli edilir.
4 B ( Bağkur) Malulen Emeklilik Şartları
Bağkur kapsamında (4 b) sigortalı olanlar için yukarda anlatılan malulen emeklilik şartları aynen geçerlidir. Bağkur mensubu özürlü, malulen emeklilik talebinde bulunmadan önce, sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödemiş olması gerekmektedir.
TSK da Malulen Emeklilik şartları
TSK (Türk silahlı kuvvetleri) personelinin malulen emeklilik işlemleri için “TSK’da GÖREV YAPAMAZ” raporunu, sağlık kurulundan almış olmaları gerekiyor. Alınan raporun kabul görmesi sonucu, T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer aldığı ifadesi ile Adi Malül, yani Malulen emeklilik olacaktır.Not: Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüler için Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği esas alınır
.MALÜLEN EMEKLİLİK HASTALIK LİSTESİ
Memurlar hakkında maluliyet kararı verilirken göz önünde bulundurulan hastalıklar arasında aşağıda belirtilenler de yer almaktadır.
-Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakli,
-Kanser,
-Kronik böbrek yetmezliği,
-Ağır elektrolit bozuklukları,
-Otizm,
-MS,
-Parkinson,
-Alzheimer,
-Demans,
-Sara,
-Astım,
-KOAH,
-Uyku bozuklukları,
Sindirim sistemi kanamaları,
-Ülseratif kolit,
-Kaşeksi,
-Kronik pankreatit,
-Kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar,
-Yardım olmaksızın yürüyememe,
-Travma sonrası stres ve obsesif-kompulsif bozuklukları,
-Kardiyolojik hastalıklar,
-Şeker hastalığı sonucu kişinin, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması gibi durumlar, maluliyet bakımından değerlendirilmektedir.
Malulen emekli olunması için gerekli rapor
Sigortalı olarak göreve başladıktan sonra çalışma gücünün en az %60’ını veya görevini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olan memurlar, kendilerinin ya da kurumlarının isteği üzerine, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından yetkilendirilen sağlık kurulları tarafından haklarında düzenlenecek raporların SGK Sağlık Kurulunca uygun görülmesi halinde malul sayılmaktadırlar.
Öte yandan, çalışma gücünün %60'ını veya görevini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü, sigortalı olarak ilk defa işe girmeden önce kaybetmiş olanlar malul sayılmamaktadırlar.
Ayrıca, maluliyet oranı konusundaki nihai kararın SGK Sağlık Kurulunca verilmekte olması nedeniyle, memurunyeri.com olarak, hastanelerin sağlık kurullarınca haklarında düzenlenen raporlardaki bilgi ve ifadelerden hareketle memurların, malul sayılmalarına karar verildiği düşüncesine kapılmamaları gerektiğini değerlendirmekteyiz.